Tri glgy vody

Zimný kurz pre mladých.

V dnešnom každodennom živote nie je človeku umožnené snažiť sa Prežiť. Pritom Prežiť je základný pud a hybná sila všetkých živočíchov. Na prežitie sú potrebné veľmi jednoduché veci - pár glgov vody, kôrka chleba, prístrešok na spanie, rozhovor s priateľom, večerný oheň, chvíľa oddychu. Účinok týchto vecí je jasný, a tiež je jasné ako sa k nim dostať. Ľahko si z nich poskladáš rebríček hodnôt. Pár glgov vody je dôležitejších ako ranný účes.

Aby sme prežili v súčasnej dobe, musíme robiť strašne zložité veci. Musíme prepustiť sekretárku, natankovať benzín do auta, zapamätať si kód kreditnej karty, zmeniť status na facebooku. Tieto činnosti vôbec nie sú priamo spojené s prežitím, nie je jasné čo ktorou z nich dosiahneme a ktorá je viac dôležitá. Rebríček hodnôt sa z nich stavia ťažko. Je dôležitejšie ísť ku kaderníkovi, kúpiť si slúchadlá na mp3 prehrávač alebo sa dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde? Keď ľudia nevidia jasný zmysel v tom, čo robia, keď si nevedia spojiť každú činnosť s potrebou Prežiť, strácajú spojenie s prírodou, so svojimi pudmi, strácajú zem pod nohami.

Na tomto kurze sa ti budeme snažiť pripomenúť, že tie naozaj dôležité veci sú veľmi jednoduché a z dnešného pohľadu sú veľmi lacné alebo zadarmo. Budeme sa usilovať o to, aby si si po skončení kurzu tieto jednoduché veci vážil, aby si nezahodil nedojedené alebo málo chutné jedlo do koša, aby si si vážil čistú vodu, aby si zistil, že krátky rozhovor s kamarátom je dôležitejší ako najnovšia show v telke.

Tieto zistenia často bolia. Aby si si začal vážiť trochu tepla, musí ti byť riadna zima, aby si vedel oceniť strechu nad hlavou musíš pár krát celý zmoknúť a aby si nezahodil trochu stvrdnutú pätku z chleba, musíš zažiť hlad.

Ozaj, kedy si naposledy zažil skutočný hlad? Stretneme sa na kurze "Tri glgy vody".