Strach nehryzie

Outdoorový kurz pre mladých.

Strach. Niečo, čo nás brzdí, bráni nám žiť naplno, a súčasne niečo, čo nás posúva ďalej a drží v strehu.

Každý deň sa nám média a reklama snažia nahnať nepriamy strach. Strach z toho, že nás zrazí auto. že sa v autobuse nakazíme žltačkou alebo sa stane nehoda niekomu z našej rodiny. Tento strach nikomu a ničomu (okrem poisťovní a farmaceutických firiem) nepomáha.

Druhá a užitočnejšia forma strachu, je strach priamy. Strach, že si rozbijete nos stojac na vetve stromu, že sa stratíte, strach so zvukov v nočnom lese. Takýto strach vás môže paralyzovať, alebo pomôcť. Na to, aby vám pomohol sa ho hlavne nesmiete báť (strach nehryzie!). A aby ste sa ho nebáli, musíte s ním občas prísť do kontaktu, trochu ho poskúmať a preklepnúť.

Na kurze budete študovať vlastný strach. Veď každý človek sa niečoho bojí. Niekto vylezie na strmú skalu bez lana, ale ani za nič by nešiel popýtať dievča o tanec. Iný sa bojí tmy, výsmechu, samoty, zodpovednosti. Nie je dobré všetky strachy v sebe potlačiť, zadusiť. Treba ich len objaviť, priznať si ich a naučiť sa s nimi narábať a žiť.

Skamarátenie sa s vlastnými strachmi na kurze vám možno pomôže prekonať bloky, ktoré vás každodenne brzdia a nebáť sa meniť veci a stereotypy vo vašom živote.